Fredag etter lunsj

Unni Knutsen ordstyrte første sesjon etter lunsj. Hun sa som Stomperud – hvorfor er det alltid jeg som får de vanskeligste jobbene? For kataloger er politikk – med mange ulike interesser i spill.

Hva sier jussen?

Juristen Gunda Djupvik, som nettopp har skiftet jobb fra Nasjonalbiblioteket til NAV, var første kvinne ut.

Hvis databasen skal være vernet, må innholdet ha verkshøyde. NORART har trolig verkshøyde – på basis av utvelgelse av artikler samt indeksering og sammendrag av postene. NB har opphavsretten – også til deler av materialet. De ansatte i NB har ikke opphavsrett – siden de er ansatt for å gjøre den aktuelle jobben.

Det er ofte et poeng med databaser at de skal være så komplette som mulig. Da har de ikke verkshøyde.

Man kan ikke lage en privat kopi av en database.

Bruk i undervisning er tillatt hvis det ikke skjer i ervervsmessig øyemed. UiO går greit. BI har (antagelig) ikke samme mulighet.

Hva sier Biblioteksentralen?

Kjartan Vevle ville si noe om hvorfor BIBBI-datene ser ut som de gjør – og hvorfor de koster så mye penger. BS er kommersiell – men betaler ikke utbytte til sine eiere: kommuner og fylkeskommuner over hele landet.

BIBBI-dataene omfatter alle medier BS selger. Men hva er det sluttbrukeren har behov for? Trenger bibliotekar og bruker det samme?

Prisstruktur: de største betaler mest – de minste betaler minst. Alle får adgang til den smme basen – men de store bruker i praksis mer.

Våre katalogdata er innholdsproduksjon – tilpasset systemleverandørene.

Vårt ønske er å få til en rasjonalisering. Men norsk politisk kultur er skeptisk. Standardisering – blir ikke det litt Oslo? Ønsket om å gjøre det «på gamlemåten» er sterk – og mye ressurser brukes til å tilpasse våre data til lokale tradisjoner.

Data skal bare brukes lokalt. Men vi har ikke gått ut med straffereaksjoner mot gratispassasjerer.

Det er en god ide å trekke inn sluttbrukeren a la 2.0 – men det bør skje på et separat nivå – over den kjernen vi selv styrer.

Hvordan tenker Nasjonalbiblioteket?

Hovedmål: fokusere på brukeren. NB vil være kjernen i norsk digitalt bibliotek. Da må våre data være mest mulig tilgjengelige. Det betyr internett.

Mål: full digitalisering i løpet av 15-20 år. Vi har ca. 450.000 (norske) bøker – og har digitalisert 8.000.

NB må være den som har tillit, den som man kan stole på. Vi kan ikke gjøre så mye sprell, selv om vi ikke kan sprelle.

Vi må lage generelle grensesnitt der data kan hentes.

Vi skal lage spennende og fristende tjenester – som gir opplevelser. Vi har begynt – og skal gjøre mer.

Vi arbeider med å få på plass en policy om hvordan vi skal levere data. Vi jobber mye med å få avtaler (med rettighetshavere) som tillater oss å gjøre mer.

Vi arbeider også med automatisk generering av metadata. Data er lite standardisert på tvers av medietyper.

Nettstedet er oppdatert – og legger større vekt på synliggjøring av digitalt innhold. Vi forbedrer søkesystemet. Brukeren får bedre avgrensingsmuligheter.

Vi har bedt NKKI vurdere overgang til WebDewey.

OCLC

Før plenumsdebatten viste Unni Knutsen fram Open WorldCat. OCLC har tatt på alvor at vi må «være der brukeren er». Ingen norske bibliotek er med i WorldCat …

I Danmark er bare Danmarks Pædagogiske Bibliotek med i OCLC.

Hun viste også fram muligheten «Search for an item in a library near you«. Men har OCLC lov til å gjøre disse katalogdataene synlige i Amazon og andre nettsteder?

– Når en gjør data tilgjengelige, må de gjøres tilgjengelige for søk, svarte Gunda Djupvik. Begrepet implicit consent blir mye diskutert for tida. Å levere data innenfor åpne gratis søketjenester må være OK.

– Hvis Bergen Off. bibliotek abonnerer på BIBBI-data – og ønsker å legge dem på Google – vil BS sette seg mot dette? – Nei, svarte Vevle. – Men MARC-postene bør ikke legges ut – for de er av primær interesse for andre bibliotek.

Forretningsmodellen til BS er ikke bærekraftig på sikt, sa Tor Arne Dahl.

Vevle var enig – men da må vi finne en ny måte å finansiere dette på. Katalogdata er politikk.

Ole Husby: BIBSYS-dataene er fritt tilgjengelige i MARC-format.

Etter en kaffepause var det David Massey (BIBITS) og Ole Husby (BIBSYS) som innledet til plenumsdebatt. Som ordstyrer kunne jeg ikke blogge … men det ble en interessant diskusjon, selv om konferansemettheten nok begynte å senke seg over deltakerne.

Korg 2.0 reiser en rekke strategiske spørsmål – og mange støttet tanken om en mer omfattende prinsippiell debatt om biblioteksystemenes framtid – helst med en skriftlig dokumentasjon – i åpne fora.

Ragnar Nordlie ønsket adjø og velkommen ved neste korsvei.

Ressurser

 • Plinius. Digital og sosial 2.0 – om katalogene. Fra bibliotekkonferansen i Bergen 30.11. – 1.12.06
 • Systemleverandørene. Nettsted
 • Lorcan Dempsey’s weblog. Nyeste post (23. januar) om ERAMS : Electronic Resource Access and Management Services.
 • Klassisk post (14. mai 2006): Lifting out the catalog discovery experience: – I have been talking to a variety of groups in recent weeks, and the future of the catalog has risen to the top of the list in discussion and questions. The catalog is a topic of major debate. However, this discussion is really raising a set of broader issues about discovery and about the continued evolution of library systems, including the catalog, in a changing network environment.
Reklamer

8 responses to “Fredag etter lunsj

 1. Fortsatt blogging ved Plinius (Tord Høivik)

 2. Takk for fin videooverføring til oss studenter!
  Vi har vært en liten gjeng som har fulgt dere i disse to dagene. Vi har fått mange fine, og noen provoserende, innspill til våre tanker og oppgaver.

  Det kunne virke som lyden vi fikk var bedre enn lyden dere hørte, for etter oppfordring fra dere der nede om å holde mikrofonen nærmere, kunne vi nesten ikke høre hva som ble sagt!

  Neste gang håper vi det er plass til oss blant kommende kollegaer blant deltagerne.

 3. Jannicke Røgler

  Tusen takk for to flotte dager fulle av ny og viktig kunnskap. Her er det mye å reflektere over og mye å bringe videre til andre bibliotekarer. Synd at ikke enda flere fikk muligheten til å delta. Forhåpentligvis får vi raskt se noen av de omtalte tjenestene på norske bibliotekers nettsider.
  Jannicke Røgler

 4. Jeg vil takke Tord (plinius) for imponerende og effektiv dokumentasjon av det som foregikk de to dagene.

 5. Jeg savner Ole Husbys konkrete og interessante presentasjon om utfordringer til systemene. Vil denne bli lagt ut på denne bloggen?

  Vil samtidig kaste meg på Sunniva Jensen og si at det er imponerende at dere fikk streamet konferansen til studentene. Kanskje er det håp for oss bibliotekarer allikevel 😉

 6. Ole Husbys presentasjon er lagt ut nå.

 7. Hva med Gunda Djupviks utredning om opphavsrett, blir den lagt ut?

 8. Gundas foredrag er nå lagt ut 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s